Utilajele pentru sterilizat solul reduc costurile

Forigo Roteritalia este unul dintre cei mai mari producători de utilaje de sterilizat solul. Aflate încă la început de drum pe piața românească, acestea aduc un plus de eficiență a lucrului în sol și o reducere semnificativă a costurilor pe termen lung. Produsele Forigo sunt aduse în România prin partenerul local al companiei, Dealer Italia. Compania românească le distribuie exclusiv prin intermediul dealerilor săi din întreaga țară.

Gama de utilaje pentru sterilizat solul Mix Tiller are mai multe modele, în funcție de nevoile agricultorilor. Astfel, acestea au fost gândite atât pentru distribuția de produse lichide, cât și solide, dar și pentru diferite dimensiuni de lucru sau de adâncime.

Gama Mix Tiller Liquid

Modelele Mix Tiller cu soluție lichidă sunt de două tipuri: MT 35 și MT 45, cu diferite dimensiuni de lucru, de la 130 cm la 250 cm pentru MT 35 și de la 230 cm la 450 cm pentru MT 45 (din 20 în 20 cm).

Utilajele Mix Tiller Liquid au ca principiu de funcționare un sistem de incorporare a pietrelor și un sprayer care distribuie produse lichide corozive. Duzele pulverizoatoare sunt plasate astfel încât distribuirea produsului să se facă în timpul lucrului. Lamele rotorului ridică și aruncă solul pe grila din spate care reține pietrele și resturile vegetale, lăsându-le să cadă în brazdă la o adâncime de 100 mm. Solul curățat și fin este păstrat la suprafață și nivelat prin intermediul tăvălugului din spate.

Testele care au folosit albastru de metil în timpul lucrului au confirmat că produsele chimice sunt amestecate uniform în sol, până la 35 cm adâncime. Tăvălugul hidraulic din spate nivelează și presează pământul. Modul în care acesta acționează poate fi modulat prin schimbarea presiunii pe teren și a vitezei de rotație. În timpul tratamentului cu lichid fumigen, tăvălugul poate crea o suprafață superficială compactă puțin permeabil pentru gaz.

 

Avantajele sistemului Mix Tiller

Sistemului Mix Tiller reduce timpul de operare în zona tratată având în vedere că distribuirea, amestecarea și tasarea sunt făcute într-un singur pas evitând orice operație după distribuire. Se reduce dispersia substanței active în atmosferă datorită amestecării rapide cu solul și a faptului că se acoperă suprafața. Acest sistem îmbunătățește eficacitatea tratamentului și în terenuri cleioase sau noroioase care împiedică mișcarea orizontală a gazului, permite utilizarea produsului în câmp deschis sau în galerie, fără instalație de irigare, și îmbunătățește acțiunea fumigenului și cu soluri structurate sau cu resturi vegetale deoarece le va amesteca cu solul.

Cu sistemul Mix Tiller, chiar și acțiunea produșilor biologici, cu condiția să fie lichizi, este net seperioră datorită amestecării omogene în sol. Totodată, îmbunătățește distribuirea feritilizanților în terenul lucrat, pregătind în același timp patul germinativ.

Primele rezultate obținute au arătat că folosind Mix Tiller este posibilă reducerea cu 25% a dozei de substanță distribuite, îmbunătățind eficacitatea în același timp.

Gama Mix Tiller Dry

Mix Tiller Dry este versiunea de distribuirea a produselor solide cu acțiune fumigenă, a produselor Bio, a îngrășămintelor pulverulente etc. Aceste modele au un dozator mecanic și repartitor pneumatic (Sistemul Venturi) proiectate să opereze cu microgranule și prafuri. Un ridicat raport precizie/dozaj proporțional cu creșterea, posibilitatea de modificare a dozei în timpul operării, organele de distribuit poziționate anterior utilajului de bilonat sunt doar câteva dintre caracteristicile Mix Tiller Dry.

Gama de produse are modelel MT Dry 25, cu dimensiuni de lucru de la 110 cm la 170 cm, MT Dry 35 cm, cu dimensiuni de lucru de la 110 cm la 170 cm , MT Dry 45 cu dimensiuni de lucru de la 230 cm la 420 cm.

Sistemele Deeper-ino și Deeper

Mix Tiller Deeper-ino este folosit pentru distribuirea produselor lichide cu acțiune fumigenă, pentru adâncime de lucru de la 15 cm la 35 cm, în sere și câmp deschis. Modelele din această gamă au dimensiuni de la 150 cm și până la 300 cm, variind cu 30 cm în plus.

Sistemul Deeper este versiunea fără bilonator, mai ușor, ce necesită mai puțină putere și permite încarcarea directă a rezervorului. Este destinat distribuirii produselor chimice cu acțiune fumigenă pentru adâncimi mai mari, de la 25 cm la 35 cm, pentru a se evita distribuirea gazului în atmosferă. Dimensiunile acestei game variază de la 150 cm, la 400 cm, variațiile fiind din 20 în 20 cm.