Se întoarce „Orticultura in campo”, manifestare ce are loc odată la doi ani, specializată pentru sectorul horticol care aduce în atenția operatorilor sectorului inovația tehnică: o atingere cu mâna.

Între 24 și 26 ianuarie, evenimentul va avea loc, ca de obicei, la Guidizzolo (Mantova), în apropierea clădirilor Construcții mecanice și Hidromecanica Lucchini (Ferrai Costruzioni Meccaniche e Idromeccanica Lucchini).

Ajunsă la cea de a XVI-a ediție, se dorește a fi un punct de referință și un moment de întâlnire de neratat pentru operatorii din sectorul horticol și companiile de top, care pun în lucru tehnică și tehnologii inovatoare.

Ediția 2018 aduce noutăți și se anunță a fi completă: întregul proces horticol va fi în centrul atenției.

De fapt, lângă mașinile pentru toate tipurile de lucrări va fi consolidată prezența companiilor de semințe și, de asemenea, ca o noutate absolută, sectorul post-recoltare în ceea ce privește ambalarea și depozitarea.

„Orticoltura in campo” este acum un eveniment important, care a devenit, de-a lungul timpului, o expoziție specializată, de referință, pentru întreg sectorul horticol italian și internațional. Ediția 2016 a fost un mare succes de public și prin produsele prezentate de cei 34 de expozanți. Nu mai puțin de 2.000 de vizitatori au fost prezenți, din care 20% au fost străini reprezentând 27 de țări (inclusiv vizitatori din China și Mexic).

Pentru ediția 2018, mai mult de 40 de expozanți și-au confirmat prezența, în timp ce programul seminariilor va include prezentări ale ultimelor noutăți din domeniu și teme majore ale sectorului horticol: de la îmbunătățirea genetică până la protecție.

 Seră și zonă de demo dublă pentru ediția 2018

Scopul organizatorilor este să aducă în fața fermierilor tehnici agricole inovatoare pentru o implementare cu succes a ciclului de producție a culturilor horticole. Pentru aceasta, a fost dublată zona pentru demonstrațiile cu mașini, în timp ce va fi pusă la dispoziție, o noutate absolută, o seră, unde companiile de semințe vor aduce în câmp tot ce e mai bun în domeniul inovației în horticultură, cu demonstrații de cultivare a unor soiuri noi. Vizitatorii vor parcurge un traseu tematic pentru a înțelege și interacționa cu întregul lanț de producție a legumelor și fructelor mici.

„Încercăm să facem ceea ce nu putem găsi într-un târg clasic de prezentare de mașini: vom arăta ce se poate face în câmp cu diferitele tipuri de mașini, astfel încât horticultorul să poată decide care este cea mai bună soluție pentru condițiile sale de lucru”, a afirmat unul dintre organizatori.

„Când s-a născut această idee am vrut să realizăm ceva ce nu a mai fost, pentru a arăta cum lucrează mașinile și a aduce horticultorii ca să vadă direct produsele noastre. Misiunea evenimentului este de a educa cultivatorii prin soluții eficiente și inovative. Scopul e de a exporta calitate, tehnologie și competență italiană în întreaga lume horticolă”.

De-a lungul istoriei sale, evenimentul a evoluat și a devenit complet: nu doar mașini, ci un întreg sector este pus sub lumina reflectoarelor.

„Ne-am luat angajamentul de a aduce la «Orticoltura in campo» întregul segment horticol, consolidând sectoarelor existente și introducând ca noutate sectorul post-recoltare cu toate aspectele sale: de la depozitare la ambalare. Cadența bienală ne ajută deoarece ne permite să aducem evoluții reale ale liniei de producție.”

Companiile de semințe devin o prezență pregnantă

Cea de a XVI-a ediție aprofundează teme care privesc întreaga filieră horticolă cu toate tendințele noi ale unui sector în continuare evoluție și axat constant pe inovare. Va fi îmbunătățită prezența companiilor de semințe care vor avea la dispoziție o seră pentru a aduce în câmp inovația genetică prin noile soiuri oferite producătorilor: noutățile pot fi astfel observate într-un mediu de cultivare adecvat. Mecanizarea, sufletul istoric al evenimentului, va fi în centrul demonstrațiilor în câmp și va acoperi toate operațiunile: de la însămânțare/transplantare până la recoltare.

„Pentru a atinge acest obiectiv, am întărit structura cu un efort remarcabil, dar indispensabil. Companiile de semințe vor avea la dispoziție o seră aparte, și aceasta e o noutate absolută a acestei ediții, de 1200 mp, cu încălzire bazală pentru a arăta cum se pot cultiva cel mai bine noile soiuri, pentru a dezvolta în întregime potențialul oferit de cercetarea genetică. De asemenea, spațiul pentru demonstrațiile cu mașini a fost dublat: am trecut de la o suprafață de 3400 mp, ediția trecută, la 7.200 mp pentru cea din 2018. Nu ne vom limita la a arăta cultivarea solului, ci vom explora toate posibilitățile oferite de inovație: de la cultivarea verticală, la hidroponie și până la tehnici inovatoare de încălzire a serelor, cum este cea bazală. Toate tehnicile de ușurare a mecanizării vor fi puse în practică și prezentate producătorilor, care vor putea astfel să ducă acasă inovația adecvată propriilor condiții de cultivare.”

Soluții inovative

Inovarea explorată cu atenție din perspectiva a tot ceea ce este concret este un pas în creșterea întregului segment.

„Vrem să prezentăm soluții inovative pentru integrarea lanțului și să fim și provocatori în lansarea de noi soluții și tehnologii care pot deveni concepte viitoare ca bază pentru rezolvarea problemelor horticultorilor. Vrem ca vizitatorii să găsească în manifestarea noastră un moment de creștere, pentru a înțelege ce direcție va lua lumea horticolă.”

Deosebit de bine a fost gândită logistica, cu o organizare rațională și concretă a traseelor de vizitare.

„Am studiat cu maximă atenție traseele de vizitare pentru a-i însoți pe vizitatori și a-i face să se simtă ca acasă, pentru un parcurs continuu de la etapele statice ale evenimentului la demonstrațiile în câmp. În plus, pentru vizitatorii străini am plănuit, de asemenea, petreceri seara în care se pot încheia natural discuțiile începute în timpul zilei. Un moment suplimentar de discuții pentru a aprofunda informațiile tehnologice.”

Demonstrațiile în câmp vor avea loc în cele trei zile dimineața, aproape de sediul Ferrari Costruzioni Meccaniche, în timp ce pentru pauza de prânz vizitatorii vor fi transferați la clădirea Idromeccanica Lucchini, iar după-amiezele vor fi consacrate aprofundării cunoștințelor tehnice, în sala de conferințe. Foarte dens, programul va include teme numeroase și articulate, care vor fi dezvoltate pentru a examina bazele științifice ale inovărilor tehnologice care acoperă întregul lanț: de la genetică la cele mai moderne soluții mecanice, de la structuri de sere la protecția integrată și biologică.

«O echipă care lucrează pentru un lanț»

La cea de a XVI-a ediție „Orticoltura in Campo” vor fi prezenți importanți actori ai filierei horticole care au ca obiectiv dezvoltarea relațiilor, colaborărilor, crearea de cunoștințe pentru a participa la dezvoltarea concretă a tendințelor mondiale capabile să susțină activitatea oricărui horticultor, satisfacerea nevoilor, dar și provocările pe care piața horticolă globală le oferă tuturor operatorilor din acest segment.

Programul detaliat al ediției 2018 poate fi găsit pe site-ul evenimentului: www.orticolturaincampo.com

https://www.facebook.com/orticolturaincampo/?hc_ref=ARS0KOxGTbrTXj8z0PCG1EGYjox6VyLcJkd8x4JSNw4M3tdhIgvCOYRsgNZ2loVigcE

https://twitter.com/orticoltura2018