Fox (vulpe, în engleză) este un pulverizator pentru culturi mari care oferă fermierilor rapiditate, capacitate mare de lucru și posibilitatea de a reduce numărul de treceri.

Cu prețuri la terenuri tot mai mari și o cerere de hrană tot mai crescută la nivel global, mărirea producțiilor a devenit o necesitate. Mai mult, prețurile mici de comercializare a producțiilor o fac absolut necesară. Astfel, fermierii se văd nevoiți să folosească tot mai mult azot, dar reglementările în domeniu impun anumite dozaje ce trebuie respectate cu strictețe. Oamenii de știință au înțeles în ultimele decenii că stimularea creșterii poate fi realizată și prin alte substanțe, cum ar fi Giberelina, care se regăsește în plante și care aplicată în cantități mici acționează ca un regulator de creștere, obţinându-se rezultate remarcabile în producţia agricolă, horticolă, silvică și a plantelor medicinale.

Poate fi folosită pentru a stimula și a mări creșterea, dar în același timp protejează plantele de îngheț. Ca o medie, aduce un aport de trei săptămâni de creștere și este diferită de uree pentru că acționează doar pe o cultură pe care lasă cultura mai galbenă.

Acum, fermierii au posibilitatea să distribuie în același timp azotul și Giberelina în formă lichidă. Succesul acestei combinații a cunoscut o creștere dramatică la fermierii care au folosit-o, permițându-le să reducă 2 treceri la una singură. Nu doar că se reduc costurile și timpul de lucru, dar permite agricultorilor să dea în același timp doi stimulatori de creștere.

Spre deosebire de uree care e ușor de aplicat, când folosești Giberelina trebuie să ai câteva lucruri în vedere. Plantele pot dezvolta o anumită tolerență la ea și folosirea pe o cultură de două ori într-un sezon va duce la scăderea răspunsului din partea acestora.

Beneficiile împrăștierii unui fertilizator lichid în loc de unul granulat constau în faptul că plantele absorb ureea mult mai rapid. Nu trebuie să aștepți până produsul granulat este dizolvat și absorbit de rădăcină.

Standard Fox, un răspuns la cerințele fermierilor

 

Dealer_Italia_Produse_Caffini_STANDARD_FOX_2

Obervând aceste beneficii, fermierii au cerut mașini mai mari și mai rapide pentru a acoperi rapid suprafețe cât mai mari. Aceste pulverizatoare le permit acestora să facă anumite activități care înainte erau realizate doar de societăți contractoare.

Una dintre mașinile care răspunde acestor cerințe este Standard Fox construită de Caffini, unul dintre cei mai mari producători de pulverizatoare purtate, tractate și semipurtate, companie care are mai mult de 3000 de angajați și care investește milioane de euro în îmbunătățirea produselor sale.

Standard Fox vine în variante de 1000, 1200, 1500 și 1800 (capacitate rezervor), iar barele hidraulice variază de la 15 m la 18 m, în funcție de model.

Toate modelele au cadru zincat la cald, bară hidraulică Entry vopsită după cataforeză cu închiderea independentă dreapta (4 prize hidraulice) și ridicarea pe verticală cu cilindru hidraulic (2 prize hidraulice).

Amestecare omogenă

Dealer_Italia_Produse_Caffini_STANDARD_FOX 2015

Rezervoarele integrate de spălare a circuitului şi a mâinilor – premixer Smart cu spălător de recipiente – permit fermierilor să nu aibă chimicale pe mâini și pot fi încărcate, datorită designe-ului prietenos, de la orice sursă de apă. Rezervorul de curățare permite clătirea rezervorului după pulverizare, iar dacă doriți să comutați la îngrășământ nu rămâne nicio urmă de erbicid în rezervor (poate doriți de asemenea să curățați duzele, pentru orice eventualitate).

În interiorul rezervorului, amestecarea se realizează prin palete care asigură un amestec omogen de substanțe chimice fără a se forma spumă. Rezervorul este înconjurat de un cadru zincat la cald, care face legătura cu partea din spate a rezervorului pentru a adăuga un plus de forță ridicării brațului în partea din spate a rezervorului.

Fox are echilibrator mecanic cu blocaj automat, electrocontrol – distribuitor electric cu 5 valve motorizate, general ON-OFF și permite reglarea electrică a presiunii, având un manometru izometric de 100 mm.
Hub service-ul (post de lucru pentru operațiile cumulate) este localizat pe partea laterală a rezervorului și are două valve multifuncționale, un filtru cu autocurățare precum și o scară pentru încărcarea manuală a rezervorului.

Bara hidraulică, adevărată capodoperă

Dar ceea ce face din acest pulverizator una dintre cele mai bune mașini de acest tip de pe piață este bara Entry, ce variază de la 15 la 18 m. Este echipată cu cilindru hidraulic ce permite ridicarea pe verticală, ideală pentru ridicarea sau coborârea barei în funcție de obstacolele în teren. Aceasta împreună cu sistemul de auto-nivelare și de suspensie creează un set-up unic.
Diuzele sunt din polimer, în evantai, protejate în structura barei, această mașină mai având și arcuri de amortizare a barei, picioare de sprijin extensibile și arbore cardanic şi furtun de încărcare – toate ducând la o utilizare extrem de ușoară și eficientă a mașinii.

Caffini, specialiștii pulverizatoarelor

Caffini este o companie italiană care, în prezent, are o gamă completă de pulverizatoare purtate, tractate și semipurtate astfel încât să satisfacă exigențele agendei agricole.

Caffini a luat naștere în 1924 la Palu, în provincia Verona, într-o zonă unde se cultivă cereale, tutun, fructe și viță-de-vie. Activitatea principală consta inițial în repararea mașinilor agricole, care în scurt timp s-a transformat în construirea de remorci și diferite utilaje pentru lucrul terenului. La finalul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost dezvoltată o nouă ramură de vânzare a tractoarelor și utilajelor purtate, care a dat un nou impuls pentru inovație. Astfel, în anii 80 a fost începută producerea atomizoarelor și în anii 90 a pulverizatoarelor pentru tratamentele în câmp deschis. În present, Caffini a devenit un nume cheie în industria pulverizatoarelor, atomizoarelor și a mașinilor purtate.

(Articol adaptat după materialul „Crafty Fox”, apărut în farmtrader.co.nz)