CESIVO Agricultura, dealer de maşini şi utilaje agricole din Craiova, a organizat în această toamnă câteva întâlniri cu fermierii din sudul țării. Scopul a fost prezentarea direct în câmp a unor utilaje, în premieră națională, care le pot ușura semnificativ munca. Una dintre demonstrații a avut loc la Dăbuleni, județul Dolj, la data de 22 octombrie, cealaltă fiind la Izbiceni, județul Olt, pe 5 noiembrie.

Mai bine de 200 de fermieri specializați în legumicultură au putut vedea la lucru utilaje de prelucrat solul produse de companiile Forigo, Angeloni, Caffini şi Ferrari Construzioni Meccaniche din Italia, parteneri în România ai companiei Dealer Italia.

CESIVO Agricultura a prezentat în cadrul celor două evenimente din câmp, utilaje menite să uşureze munca fermierilor care cultivă legume şi pepeni. Unul dintre ele este plantatoarea mecanică FPA6110 Ferrari (pentru plante în alveole), pusă la lucru în premieră în țara noastră în cadrul unei demonstrații. Utilajul plantează pe 1 sau 2 rânduri, putând fi utilizat atât pentru plantarea legumelor la distanțe între rânduri de 27 – 42 cm, dar și pentru plantarea pepenilor verzi și galbeni la distanțe de 150 cm între rânduri. Primul utilaj al demonstrației a fost însă sapa rotativă G35-150 Forigo, care poate executa mai multe operaţiuni de lucru printr-o singură trecere: pregătirea patului germinativ pentru plantare, întinderea foliei, dar și a furtunului pentru irigarea prin picurare. Astfel, acest utilaj permite fermirilor efectuarea lucrărilor într-un timp mai scurt și reduce considerabil costurile cu motorina și personalul.

După întinderea foliei, plantatoarea FPA6110 Ferrari și-a demonstrat abilitățile de lucru.

„CESIVO Agricultura asigură producătorilor agricoli, din toată zona Olteniei, utilaje de înaltă calitate pentru cultura mare, dar şi pentru legumicultură. Pe acest segment, al legumiculturii, ne dorim să facem o schimbare deoarece munca manuală este încă foarte utilizată în România. În acest sens, oferim tuturor legumicultorilor interesați consultanță tehnică în alegerea pachetului de mașini și utilaje agricole, potrivit pentru dimensiunea și profilul exploatației lor, consultanță pentru accesarea fondurilor europene și obținerea finanțării utilajelor pe perioade până la 7 ani, service și piese de schimb pe toată perioada de garanție și post garanție“, a precizat Loredana Marinescu, director vânzări CESIVO Agricultura.

Scopul final: creșterea productivității și a profitului

La evenimentul de la Dăbuleni a fost prezent și Sandro Forigo, asociat Forigo, care a specificat că există în România, în ultima vreme, un interes crescut pentru noile tehnologii pentru agricultură și că fermierii înțeleg importanța acestora în creșterea productivității și a profitului.

Demonstrațiile organizate de către compania craioveană au însemnat și prezentarea în lucru a sacrificatorului MD 5 Angeloni pentru tractoare cu puteri cuprinse între 110 și 120 CP, cu lățime de lucru de 2200 mm, adâncime de lucru de 250/550 mm, cu grosimea ancorei de 35 mm și cu o greutate de 600 kg, dar și a plugului reversibil „3 SF 20” cu 3 trupițe, tot de la Angeloni, ideal pentru tractoare cu puteri cuprinse între 80 și 100 CP (lățime de lucru reglabilă mecanic de 90-1260 mm, adâncime de lucru de 250-350 mm și greutate de 850 kilograme). Scarificatorul Angeloni este recomandat în mai multe situații: pe terenurile unde s-a format hardpanul din cauza efectuării arăturilor la adâncimi constante, mai mulţi ani; pe suprafețele unde udarea solului s-a efectuat în mod intensiv; după culturi duble pentru aerisirea solului, după băltirea apei pe terenuri agricole timp îndelungat;

Un alt utilaj din cadrul evenimentelor a fost mașina de erbicidat tractată Small de la Caffini, de 2200 l, cu bară „Entry”de 18 m, pompă de 170 l/min, sistem trijet, 5 secțiuni. Dotările standard prevăd cadru vopsit cu pulberi epoxidice, proțap fix reglabil în lungime și înălțime, ecartament reglabil de la 1400 la 1800 mm, bară hidraulică Entry vopsită cu pulberi după cataforeză cu deschidere independentă dreapta – stânga, ridicarea hidraulică pe verticală cu cursă de 1000 mm (6 ieșiri hidraulice), suspensia ridicării barei cu baterie de azot, echilibrator mecanic cu blocaj automat și multe altele gândite pentru a ușura munca în câmp a agricultorilor.

Fermierii au mai putut vedea acum și mașina de erbicidat purtată de la Caffini, cu o capacitate de 600 l, bară de 12 m și pompă de de 75 l/m și grapa rotativă F 132-300 cu tavalug colivie Plus, de la Forigo, cu o lățime de lucru de 300 cm, cu 24 de dinți, pentru tractoare cu puteri cuprinse între 80 și 110 CP.

„Vom mai organiza astfel de demonstrații deoarece credem că este foarte important ca fermierii să vadă cum lucrează utilajele furnizate de către compania noastră. Doar astfel se vor convinge de calitatea și fiabilitatea de care dau dovadă”, ne-a spus în încheiere Loredana Marinescu.