Societatea Oxytree Production administrează 100 ha de Paulownia, mai exact soiul Oxytree și, începând de anul acesta, a început experimentarea sistemului agroforestier. Astfel, pe lângă Paulownia, cultivă pe aceeași suprafață lucernă și leguminoase, iar după anul 2018 care va fi tot experimental, va fi decisă cultura ce va fi utlilizată pe viitor. Un astfel de sistem are nevoie însă și de utilaje performante, așa că alegerea utilajului Turbine de la Caffini și a tocătorii Forigo FT15-300 a fost una firească.

Înființată în 2015 la Craiova, transferată apoi la București, societatea Oxytree Production a început în 2016 plantarea unei suprafațe de 42 ha, în județul Mehedinți, cu Paulownia Oxytree. „E singura specie care are certificat de noninvazivitate și care vine cu buletin fitosanitar și cu certificat de producător. Cumpărăm direct de la producătorul din Spania și plantăm un copac care se adaptează bine la clima din România, ceea ce a făcut să avem o cultură sănătoasă”, ne-a declarat Bogdan Popa, administratorul societății, care ne-a dezvăluit și faptul că în 2018 plănuiesc să planteze 100 ha cu grâu ecologic, iar în 2019 încă 100 ha Pawlonia.

Plantație susținută cu un proiect de crowdfounding
Cele 100 ha plantate deja cu soiul Oxytree sunt investiția printr-un proiect complex de crowdfounding. „Compania noastră a înființat, cu resurse proprii, cultura într-o zonă deșertificată, defavorizată, apoi printr-o campanie de înștiințare am atras atenția celor interesați de protecția mediului că puteau susține continuitatea financiară a proiectului. Astfel, pentru o anumită sumă de bani, ei înfiau un număr de copaci, pentru care plăteau serviciile agricole până la recoltare. La recoltare, vor primi o cotă parte din materia de cherestea ce va fi exploatată sustenabil”, ne-a mai spus administratorul societății, specialist în domeniul ecologic și protecția mediului.

Pentru o astfel de platformă sunt necesare și utilaje performante, astfel că achizițiile au vizat și o turbină de la Caffini, dar și o tocătoare profesională marca Forigo.
Caffini Turbine de 3000 l este ideal pentru tratamentele fitosanitare și fertilizare în cultura de Paulownia, care e o plantă foarte sensiblă, cu o creștere rapidă, ce necesită o cantitate mare de elemente nutritive în sol și de apă. „Turbina face tratamente până la o înălțime de peste 30 m, iar în lateral pe o distanță de până la 40 m. Este echipată cu chit electrostatic care încarcă particulele de aer cu o sarcină electrică pozitivă pentru a fi atrase de părțile aeriene ale plantei. Dotările standard ale mașinii achiziționate presupun șasiu și grup de ventilare zincate la cald, ecartament și proțap reglabil, multiplicator cu 2 viteze + zero, turbină cu dublă aspirare (DA sau BIG), ambreiaj cu pornire centrifugă, distribuitor cu comandă la distanță din alamă, manometru isomeric, diuze din alamă cu membrană antipicurare, rezervoare incorporate pentru spălarea circuitului și a mâinilor, filtru de aspirare cu valvă, proțap cu picior reglabil, cale pentru roți și scară pentru urcare”, ne-a declarat Ovidiu Andrei, reprezentant vânzări al Dealer Italia, distribuitor al produselor Caffini, Forigo și Angeloni pe piața din România.

Caffini Turbine reduce timpul de lucru și combustibilul

Turbina are și accesorii incluse, precum abore cardanic pentru turbina BIG AR06, rotirea tunului cu cilindrul hidraulic AT08, grup valve motorizate „Compact” (2) presiune manuală, filtru și manometru Ø100 SAR742, premier automat cu rezervor auxiliar incorporat SAR705, spălător de recipiente incorporate cu jet rotativ la 360 ͦ și rotiță de parcare 15.0/55 per 2000-3000 l SAR176.
„Noi aveam nevoie de o turbină care să aplice fertilizanți foliari și produse de tip insecticid pe copacii care sunt în creștere și care vor ajunge la o înălțime de 15 m. Turbine de la Caffini reușește să împrăștie substanța și în înălțime, dar și în lateral pe o lungime de 40 m. Nu trebuie să trecem pe fiecare rând, ci din 40 în 40 m, ceea ce reduce consumul de combustibil și orele de lucru”, a mai spus Bogdan Popa.

FT15, alegerea ideală pentru plantațiile pomicole
Într-o astfel de plantație, tocătorile sunt o necesitate pentru ca randamentul să fie cel vizat inițial. Forigo FT15-130 este o tocătoare profesională care poate mărunți lemnul cu dimensiuni de până la 12 cm în diametru, ideală în pomicultură, dar și cultură mare. Modelul achiziționat de către societatea Oxytree Production este o maşină fixă cu 2 poziţii, ce are rotor cu ciocane sau cuţite universale Ø 510 mm, cuţite cu L= 120 mm de la centrul orificiului, contracuţit, tăvălug posterior de Ø 193 mm, părţi rabatabile anterioare de protecţie și multiplicator cu P.T.O. 540 rot/min, cu roată liberă. Utilajul are capotă posterioară care se poate deschide, transmisie cu cu 5 curele, cuplu de şine laterale și o greutate de 842 kg.
„Modelul achiziționat de către partenerii noștri necesită un tractor cu puteri cuprinse între 80 CP și 120 CP. Poate fi folosit cu succes atât pentru tocarea lemnului, cât și a resturilor vegetale, ceea ce îl face extrem de versatil și eficient în fermele din România”, ne-a mai spus reprezentantul companiei Dealer Italia, care a atras atenția celor care doresc să înființeze astfel de plantații să se informeze în prealabil cu multă atenție la detalii pentru a evita eșecul întâmpinat de alte companii în domeniu.
Dincolo de calitatea utilajelor, trebuie însă ales un soi care să se aclimatizeze ușor în România și care să asigure randamentul investiției. Specialiștii de la Oxytree Production recomandă soiul Oxytree cu care nu au întâmpinat nicio problemă, cultura lor evoluând normal.

                                                                 

De ce Paulownia Oxytree?
• Crește extrem de rapid: ajunge la înălțimea de 16 metri în al 6-lea an și are un diametru de 35 centimetri la nivelul trunchiului.
• Copacul este drept, iar trunchiul cilindric este complet lipsit de noduri.
• Se regenerează de la butuc, după prima tăiere recrește de 4-5 ori.
• Datorită frunzelor sale uriașe, produce mai mult oxigen decât orice alt copac cu frunze căzătoare.
• Rădăcinile sale ating adâncimea de 9 metri și absorb nutrienții din straturile mai joase ale solului, astfel încât alte plante pot trăi alături de el.
• Ține la distanță insectele și omizile.
• Nu este o specie invazivă, și poate fi reprodusă doar în condiții de laborator, așadar nu este periculoasă pentru ecosistemele locale.
• Rezultatele testelor de laborator arată că Oxytree are cele mai bune proprietăți dintre toate speciile de Paulownia.
• Oxytree poate fi reprodus doar în condiții de laborator și s-a dovedit a fi o specie non-invazivă.
• Este singura specie de Paulownia care are toate certificările europene posible.
• Este un soi de plantă înregistrat oficial în UE

Mai multe detalii despre această cultură sau despre Oxyprogram, găsiți pe site-ul societății http://oxytree.ro/.